Čelništvo Općine Kotoriba krajem prošle godine pokrenulo je inicijativu za uspostavu hitne medicinske pomoći u Kotoribi. To je naišlo na odobravanje župana Međimurske županije Matije Posavca, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, ali i susjednih općina.

Prostori u kotoripskom Domu zdravlja, uz male preinake, pogodni su za timove hitne medicinske službe, a danas je ostvaren korak bliže prema toj dugogodišnjoj želji Kotoripčana da imaju još bolji standard zdravstvene zaštite.

Naime, u općinskoj vijećnici je održan sastanak kojem su prisustvovali župan Matija Posavec, načelnik Općine Ljubomir Grgec, njegov zamjenik Roberto Ujlaki, ravnatelj ZHM-a doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, dr. med. spec. hitne medicine Željka Kotorac, predsjednica Stručnog vijeća i voditeljica ispostave u Prelogu, zatim Vladimira Križaj Grabant, pravnica Zavoda, dr. med. spec. hitne medicine Tasjenka Frčko, predsjednica Stručnog kolegija i voditeljica sjedišta Zavoda u Čakovcu, glavni tehničar Zavoda Tomislav Milly te Damir Tota, voditelj voznog parka Zavoda.

Načelnik Grgec izrazio je zadovoljstvo što je Općina dobila podršku od strane župana i Zavoda za hitnu medicinu i dodao da mu je želja da se sve to ostvari u narednih nekoliko mjeseci.

- Ovaj projekt je definitivno jedan nadstandard u zdravstvenom sustavu Međimurja na kojem radimo već neko vrijeme. Stvaramo nove standarde, ulažemo u svaki kutak naše županije pa smo uočili potrebu da i Općina Kotoriba zaslužuje ispostavu hitne medicine koje sada postoje u Prelogu, Čakovcu i Murskom Središću – rekao je župan Posavec.

Dodao je da je velika prednost što prostor već postoji, a u narednih nekoliko mjeseci će se riješiti sva potrebna dokumentacija, izvesti građevinski radovi, a paralelno će se nabavljati oprema i osposobljavati liječnički i medicinski kadar za rad.

Ravnatelj ZHM-a Tomislav Novinščak rekao je da je ključno da se što prije dođe do pacijenta, a otvaranjem ispostave hitne medicinske pomoći u Kotoribi će se u donjem Međimurju postaviti rijetko viđen standard.

- Ovo će biti nemjerljiv doprinos za lokalnu zajednicu iz razloga što će se do pacijenta moći doći u pet minuta, a trenutno je to 15-ak minuta koliko je potrebno da se stigne iz Preloga. Otvaranjem ispostave u Kotoribi diže se i standard u cijelom Međimurju za 25% - rekao je Novinščak i objasnio to činjenicom da će broj timova hitne medicine sa sadašnja tri porasti na četiri.

Nakon sastanka u prostorijama Općine, razgledan je prostor na kojem nisu potrebni veliki radovi da bi bio spreman za otvaranje ispostave hitne medicine, a to je posebno razveselilo sve prisutne. U tim je prostorijama do prije nekoliko godina bila stomatološka ambulanta, tako da su potrebni samo manji građevinski radovi.

Župan Posavec tom je prigodom obišao i ambulantu u Kotoribi. Dočekale su ga dr. med. Snježana Permozer Hajdarović i dr. med. Lela Grabant sa svojim osobljem, a župan im je tom prigodom uručio defibrilator.

- Ovo je dobar korak prema otvaranju ispostave u Kotoribi. Ovaj vrijedan medicinski uređaj pomoći će spašavanju života u Kotoribi – rekao je župan, a glavni tehničar Zavoda Tomislav Milly nabrojio je dobre strane koje ovaj nudi ovaj uređaj i svakako će biti od velikog značaja za Kotoribu.

Tekst i foto: Dario Hrašćanec

Dvije protekle subote u Čakovcu su odigrana pojedinačna stolnoteniska prvenstva Međimurske županije za mlađe, seniorske i veteranske kategorije na kojima su se u priličnom broju natjecali i članovi Kos-Kotoribe. Postigli su i odlične rezultate od kojih u anale ulazi sedma titula Vinka Legina u kategoriji veterana od 60 do 69 godina. S dva davno osvojena prva mjesta među veterana od 50 do 59 godina broj titula je povećao na devet čime je za jednu prestigao Ivicu Pongračića iz Male Subotice i na vrhu liste se izjednačio s Rinom Meglom iz Putjana. U istoj kategoriji uz Legina se u završnicu plasirao još Stanislav Sović, ali je u četvrtfinalu s 3:0 izgubio od Koprivca iz Putjana. Pehist je bio Željko Dolenec, koji je natjecanje u skupini završio u krugu s Meglom i Grgićem iz Čaka, ali je u međusobnim susretima bio najslabiji i osvojio eliminirajuće treće mjesto, a treći u skupini natjecanja za 7. Memorijal Nenada Vurušića je bio i Filip Kos. Među veteranima od 40 do 49 godina u završnicu su se plasirali Stjepan Vidović, koji je zatim u četvrtfinalu ispao od Kovačića iz Putjana i Ivica Jakupak, kojega je u osmini finala s 3:2 eliminirao Krešimir Tkalčec iz Nedelišća. U kategoriji veterana od 50 do 59 godina Dragan Rajher je bio treći u svojoj jakoj kvalifikacijskoj skupini i nije se plasirao u završnicu.

Čak 10 pokala su na prvenstvu za mlađe kategorije osvojili puleni trenera Stjepana Vidovića. Četvero od njih petnaest je osvojilo po dva pokala. Od onih koji su osvojili titule prvaka Dorian Pišpek je pobijedio u kategoriji najmlađih kadeta i bio treći među mlađim kadetima, a Lana Horvat prva u kategoriji mlađih kadetkinja i treća među kadetkinjama. Nela Kovačić je osvojila drugo mjesto među najmlađim kadetkinjama i treće u kategoriji mlađih kadetkinja, Dino Sović drugo među mlađim kadetima i treće među kadetima, a treće mjesto su još osvojile Nina Friščić u kategoriji najmlađih kadetkinja i Nika Lukša među juniorkama. U završne borbe su se još plasirali Marko Knez u kategoriji najmlađih kadeta i mlađih kadeta i ispao u četvrtfinalu, odn. osmini finala i Franjo Hodak, koji je među mlađim kadetima ispao u četvrtfinalu. Nekima od njih poput Marka Kneza u četvrtfinalu kategorije najmlađih kadeta ili Nele Kovačić u finalu najmlađih kadetkinja su na žalost zbog dekoncentracije i nestrpljivosti izmakle i bolje pozicije u završnicama. Skupine na prvenstvu nisu prošli Franko Gregurec i Mihael Hederić u kategoriji najmlađih kadeta, Hana Sović, Regina Dornik i Kaja Lukša među najmlađim kadetkinjama,  Petar Lukša u kategoriji mlađih kadeta te Pavlo Dornik među juniorima pa će za bolje rezultate trebati pričekati drugu priliku.

Na seniorskom prvenstvu kvalifikacijsku skupinu su prošla sva tri predstavnika Kos-Kotoribe, David Čukulic, Igor Munka i Filip Radmanić je iznenadio prvim mjestom, pobijedivši čak i prvotimca Mihovljana Nikolu Mikaca. U prvom kolu završnice je eliminirao i Josipa Magdalenića iz Zasadbrega, ali je u šesnaestini finala ispao od drugoga Mihovljančana Mladena Magdalenića, a Čukulic i Munka  su ispali u prvom kolu, David od Kovača iz HE-DRE Draškovec, a Munka od Železnjaka iz Putjana. U natjecanju seniorki Nika Lukša nije prošla skupinu, a sa seniorskom prvakinjom Dorom Cividini je ispala i u prvom kolu igre parova, gdje su Čukulic i Radmanić prošli prvo kolu, a zatim u drugom ispali od novih prvaka Jurinca iz Šenkovca i Preksavca iz Putjana. Munka je igrao u kombinaciji s Davidom Štefićem iz Svete Marije i ispali su u prvom kolu od Filipašića iz Donjega Kraljevca i Šoltića iz Putjana.

     Franjo Flac

Objavljeno u STK Kos-Kotoriba

U subotu, 19. veljače u prostorijama KUD Kotoriba su članovi Limene glazbe Općine Kotoriba održali svoju izbornu skupštinu. Njihova prva tijela formirana su 15.3.2014., a za predsjednika je tada izabran Vinko Horvat, čovjek koji je živio i živi tu vrstu glazbe, kulturni zanesenjak poznat po svojem kulturnom djelovanju diljem Lijepe Naše i van njenih granica.

Čovjek je ugradio sebe, u formiranje i početak stabilnog djelovanja utkao gotovo punih šest godina, premda, kako je na skupštini rekao, nije to još uvijek ono što je Vinko počeo sanjati još 2005. godine kada je iznio ideju o formiranju glazbe ondašnjem predsjedniku DVD Kotoriba koji za to, kao niti DVD, za to nisu iskazali interes.

Kao općinski vijećnik s idejom je izašao pred Općinsko vijeće Kotoribe 2007. godine, no ni ona garnitura općinske vlasti i različite političke opcije ideju nisu ozbiljnije prihvatili.

- Dogodilo se to 2013. godine kada je ondašnja, a i sadašnja, vladajuća politička garnitura prihvatila moju ideju, a za što posebno zahvaljujem ondašnjem i sadašnjem načelniku Općine Ljubomiru Grgecu. Općinsko vijeće je te godine donijelo odluku o dodjeli 60.000 kuna inicijalnih sredstava za naš početni rad - istaknuo je Horvat u svom izlaganju, a iznoseći genezu nastajanja glazbe.

Spomenuo je tu i Snježanu Matoš prof., ravnateljicu OŠ Jože Horvata Kotoriba, i Klaudiju Vidović, prof., koja predaje glazbenu kulturu u toj školi, a koje su mu u nekoliko navrata priskakale u pomoć u animaciji djece, a što nije bilo lako, pa je datumski istaknuo nekoliko pokušaja formalnog formiranja, no uvijek su neke prepreke stale na put.

Kroz sve te napore 2014. godine kupljeni su prvi instrumenti za što je u startu izdvojeno 120.000 kuna općinskog novca, a prva proba s instrumentima, čemu je prethodila teoretska nastava, održana je 23. prosinca 2014. godine. Sve te godine uz Vinka je bio Beličanac Stjepan Taradi-Utek, sinonim limene glazbe Hrvatske, a on je i danas ovdje kao stručni učitelj, ali i potpora Vinku u svim njegovim nastojanjima da mladi 'glazbenjaci' dobiju čvrsti oslonac.

U iznošenju 4-godišnje geneze Horvat je bio izuzetno kritičan, ne imenujući ljude ponaosob, prema gotovo nikakvom radu izvršnih tijela udruge.

- Sve se je odvijalo stihijski pa smo gotovo sve probleme prevladavali u suradnji s roditeljima i glazbenicima - većinom djece, gdje posebno moram, u mnogim segmentima, istaknuti angažman Antuna Horvata, a pri čemu su nam nerijetko u pomoć priskakali puhači Belice pa se svima njima zahvaljujem - podvukao je.

Istaknuo je Horvat i nestabilnost u sastavu glazbe, odnosno više odlazaka nego dolazaka u nju pa je apostrofirao problem nemasovnosti kazavši kako je osnovni problem toga sada već izostala suradnja s mjesnom osnovno školom koja bi morala djelovati na roditelje. U tome ne vidi neku sutrašnjicu...

- Unatoč svemu iznijetome, u blažem obliku, stvorila se jedna stabilna jezgra koja je tu i koja djeluje, a zahvaljujući još uvijek potrebnoj ispomoći iz Belice, a raduje i započeta suradnja s Puhačkim orkestrom Općine Donja Dubrava. Horvat je izlaganje završio riječima: - Ipak ta mala 'mužika' dobiva priznanja i pohvale gdje nastupa. Hvale je oni koji je trebaju, a hvale je i stručnjaci.

Stručni voditelj je u svom izvješću rekao kako su lani održane 102 probe dodajući i one dodatne, izvan orkestra, a što je rezultiralo s lanjskih 10 nastupa, od kojih su tri bila izvan Kotoribe, na zadovoljstvo onih kojima su se predstavili. Kako dalje?

Horvat je kazao kako omasovljenje mora biti primarno, a potom proširenje repertoara. Planira se suradnja s mjesnim KUD-om kroz neki od projekata. Planiraju se gostovanja u zemlji i inozemstvu, ali se planira i gostoprimstvo neke od prijateljskih puhačkih glazbi. Prema planu, namjeravaju za ulazak u njihove redove, animirati članstvo ostalih udruga jer sigurno među njima postoje zainteresirani za ovu vrstu afirmacije.

Da bi se to, i još dosta toga nespomenutog, jamčit će novo vodstvo u koje su ušli: Vinko Horvat, predsjednik, Zlatko Sabol, dopredsjednik, Dražen Hederić, tajnik, Mirela Jesenović, blagajnica, Karlo Solomun, Antun Horvat i Kristijan Karloci. Od Općine su za svoj rad na godišnjoj razini dobili 75.000 kuna, a što očekuju i ove godine, a to je, prema predsjedniku, minimalni iznos za minimalne potrebe.

Skup su pozdravili predstavnici prijateljske glazbe iz Belice koji su rekli kako oni nemaju problema s dolaskom mladih, navevši kako je lani iz mjesne škole među njih došlo 22 učenika. Bio je tu i općinski načelnik Ljubomir Grgec koji im je dao vjetar u leđa riječima: - Sve dok ću ja biti na čelu Općine ne morate brinuti za financije i kupnju instrumenata. Pokušajte 'preživjeti' sa sredstvima za redovitu djelatnost - kazao je te dodao kako im želi što brže omasovljenje.

Osim glazbenika, skupu su prisustvovali predstavnici nekih mjesnih udruga te roditelji svirača, najvjerniji članovi.

Tekst i snimke: Mladen Grubić

Objavljeno u Limena glazba

U Kotoribi je ustrojena stara dobra navada posjete najstarijim sumještanima i to na kraju godine u sklopu božićno-novogodišnjih blagdana.

Posljednji puta su načelnik Općine Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki te predsjednik Socijalnog vijeća Josip Forauer najstarije sumještane obišli 2016. godine. Tada su to bili 102- godišnji Mijo Golubić i 97-godišnja Anastazija Ludaš. Potom je uslijedio prekid od dvije godine.

Stari dobri običaj je obnovljen potkraj prošle godine kada su umjesto opravdano odsutnih  čelnika Općine najstarije sumještane pohodili članovi Socijalnog vijeća općine Kotoriba: Josip Forauer Anica Škoda, Stanko Kostanjević.

S prigodnim darovima i riječima čestitki čelnika izvršne vlasti i svih Kotoripčana najprije su zakucali na vrata najstarijeg muškarca Kotoribe. To je 94-godišnji Luka Knez. Goste je uz njega dočekala i njegova supruga 87-godišnja Klara. Posebno nas je dojmilo što su nas dočekali 'zrihtani' kao za odlazak na vjenčanje. Rekli su nam da je to ipak posebni trenutak kojim se obznanjuje kako je gospodin Luka najstariji muškarac velike Kotoribe, a to po njegovim riječima nije mala stvar, no da će to dočekati nikada nije razmišljao. Rekao je kako je njegov veći dio života bio usmjeren da 'posel', pletenje košara, što je njegovoj obitelji život značila. Šiba je bila ta koja je 'izgradila' njihovu lijepu kuću u glavnoj mjesnoj ulici. Valjao je na noge podići i dva sina. U tome je uz njega bila i ostala vrijedna družica Klara s kojom je u braku već pune 62 godine. Obitelj se s vremenom širila pa ih danas djedom i bakom naziva četvero unučadi, a tu j troje praunučadi.

Životne želje? - Kaj si stari čovek može poželiti nego zdravlje? -uzvratio je protupitanjem i dodao kako bi volio da dođe do novog susreta za godinu dana. Čuvši taj optimizam, gledajući njegovo lice, na kojima se ne iščitava toliki broj godina, vjerujemo kako ćemo Knezove pohoditi i ovog prosinca.

Majka, baka i prabaka Zlata Siladi se je začudila kada smo joj rekli kako je najstarija u Kotoribi sa svojih bremenitih 97 godina. Zatekli smo je na zimskom boravku kod kćerke Katarine i zeta Dragutina Somi u Ulici A. Hebranga. Ima još i sina koji živi u Zagrebu. Ponosna je na troje unučadi i petero praunuka. Kao udovica živi od 1994. godine. Rekla je kako će s dolaskom toplijih dana natrag na svoj grunt u Ulicu Vladimira Nazora za koju nam je u šali rekla da se tu najdulje živi jer je ovdje do svoje 104. godine živio najstariji Kotoripčan Mijo Golubić. Vitalna je, spremna za svaki razgovor, svaku temu... Želje? - Nek sam tak ostane kak je ve -reći će. Pozvala je da je posjetimo u prosincu 2019. godine iskazavši time 'spremnost' da što dulje ostane na vrhu piramide najstarijih u mjestu.

Želimo njoj i Luki da im želje prođu plodno tlo!

Tekst i foto: Mladen Grubić

Prije nekoliko mjeseci je ravnateljica Dječjeg vrtića Kotoriba Maja Jambrešić potpisala ugovor o financiranju za adaptaciju, dogradnju i opremanje postojećeg Dječjeg vrtića. Ukupna investicija iznosi 4.375.131,53 kuna i iznos potpore iznosi 100%, odnosno ukupna investicija se kompletno financira iz Programa ruralnog razvoja.

Danas, u srijedu, 9. siječnja u prostorijama Općine Kotoriba potpisani su ugovori s izvođačima radova u okviru kojih će kotoripski Dječji vrtić dobiti novu prostoriju za jaslice, polivalentnu dvoranu, veću kuhinju i dodatne prostorije za stručne suradnike, a provest će se i kompletno vanjsko uređenje dvorišta i nabava novih igrala.

Ugovore s izvođačima radova potpisala je ravnateljica Maja Jambrešić, a oni su izabrani putem elektroničkog oglasnika javne nabave. Za građevinske radove odabrana je tvrtka Team građenje, podizvođač tvrtka Đurkin, tvrtka Brid za nabavu didaktike, Novi godovi za namještaj i kuhinjsku opremu, Multimedia za školski servis, dok je za vanjsko uređenje odabir pao na tvrtku Mala Mima.

Radovi počinju 1. veljače, a trebali bi biti gotovi do sredine srpnja. Svečano otvorenje Dječjeg vrtića Kotoriba u novom ruhu očekuje se 1. rujna.

- Za vrijeme trajanja radova, obje vrtićke skupine i kuhinja sele u prostorije susjedne OŠ Jože Horvata Kotoriba, gdje će boraviti do okončanja radova – rekla je ravnateljica Maja Jambrešić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec koji je pozdravio sve prisutne i naglasio da je uvjeren kako će radovi teći bez problema i biti završeni u predviđenom roku.

Tekst: Alen Fuš/Dario Hrašćanec / Foto: Alen Fuš

Stranica 1 od 24

Kontakt

Općina Kotoriba

Adresa: Kolodvorska 4, 40329 Kotoriba
tel: 040 682 265
e-mail: opcina@kotoriba.hr 

facebook    youtube

Kalendar događanja

© 2018 Općina Kotoriba. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Tražilica