Nedjelja, 16 Rujan 2018 09:46

TRADICIJSKA JELA / Jela koja će zauvijek živjeti

U subotu 15. rujna čitavo popodne se je na prostorima kod nove škole u Kotoribi mnoštvo mirisa različitih jela svelo u jedan-miris prošlosti. Bili su to mirisi jela koje su gotovo sve one koji su se ovdje okupili, a bilo ih je doista, vratili u djetinjstvo u kuhinje svojih baka gdje su se na starim štednjacima loženi drvima i pokojim ugljenom spravljala jela od graha, softač, boci, bograč, vinski gulaš,grahova i krumpirova salata, sušeni buncek, Međimurska juha, vinski gulaš, jetreca…..Dio je to onih koje su se jučer mogla kušati, a kuhari udruga su se svojski trudili da ih pripreme što bolje, da na njihovo kuharsko mjesto dođe što više ljubitelja starih finota.  Pobrinuli su s oni da se na tim trpezama nađu i druge finote koje se nalaze u kuhinjama uz neizostavne stare slastice poput kuržnjače, cicvare, zlevanke, mazanica buftli…… i neizostavnu  domaću kapljicu.

Poseban kutak imale su organizatorice Festivala odakle su se po stolovima  distribuirale vanjkovce (op. a. štrudla) punjene jabukama, tikvama, zeljem, sirom…., a bilo ih je, slobodno možemo reći bezbroj koje su ispekle vrijedne članice Društva žena i druge Kotoripčanke želeći na taj način dati obol Festivalu, a u čemu su u cijelosti uspjele. Reći ćemo da se je ova poslastica uklopila u jela tradicije kojima vanjkovci i pripadaju. Predsjednica Društva žena Smiljana Zorko Ujlaki izrazila je ponos što je jedna marginalna ideja od prije tri godine naišla na plodno tlo  te je dodala kako postoji prostor da se Festival dodatno oplemeni.

Toga popodneva su ponovno bila otvorena vrata Etno zbirke Stari farof gdje je Vladimir Vugrinčić priredio Izložbu petrolejki. Čuli su se tu i tamburaši iz TS Randevu. Ovi prostori i izložba će biti otvoreni i danas kada je mjesno proštenje, a u rano popodne bit će tu Izložba malih životinja, kulturno-umjetnički program, izložba povijesnih vozila Oldtimer kluba Međimurje, a od 18 sati svirat će tamburaši Begina.

M.Grubić / foto: Georg

Kontakt

Općina Kotoriba

Adresa: Kolodvorska 4, 40329 Kotoriba
tel: 040 682 265
e-mail: opcina@kotoriba.hr 

facebook    youtube

Kalendar događanja

© 2018 Općina Kotoriba. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Tražilica