PROMOVIRAN ROMAN «SVJETIONIK», AUTORA JOŽE HORVATA. JOŽA HORVAT U KOTORIPSKOJ OŠ-i.

               Dobro nam došao dragi naš Joža !

KOTORIBA-U organizaciji i domaćinstvu općine Kotoriba u četvrtak navečer je u dvorani kotoripskog kina «Iskra», pred stotinjak nazočnih, održana svečana promocija romana za mlade pod nazivom «Svjetionik», autora Jože Horvata. Autor je za promociju izabrao svoju rodnu Kotoribu, želeći na taj način s Kotoripčanima proslaviti 85. rođendan pa mu je tim povodom riječi dobrodošlice uputio općinski načelnik Zoran Radmanić, a čestitke Kotoripčana i prigodne poklone Blaženka Zvošec, predsjednica OV-a.
Uz autora romana, na promociji je u ime Izdavačke kuće «Ljevak» iz Zagreba govorila je Nives Tomašević, a roman je predstavila njegova urednica Đurđa Mačković, novinarka i urednica Hrvatskoga radija, kazavši da su u tom romanu svjetionici simbol spasa putnicima kojima prijeti pogibelj. Zanesen morem, ovoga puta Jadranskim, pisac progovara i o problemima današnjice u kojoj virtualni svijet odmiče ljude od dodira prirode, od sna koji naviješta smisao postojanja. Ulomke iz romana čitali učenici OŠ-e Kotoriba.

Oni su bili ti koji su potom prikazali dojmljivi program, a svojom su ga svirkom upotpunili tamburaši iz KUD-a» Kotoriba».

Joža Horvat se u petak prije podne sastao s učenicima i učiteljima kotoripske OŠ-e. Tom prilikom oni su mu priredili prigodan program, a održan je i književni susret, sve u sklopu obilježavanja Dana škole. Ovom slavlju prisustvovali su predstavnici učenika i učitelja iz prijateljskih i suradničkih škola mađarskog Pomurja, Mlinaraca i Murakeresztura.

S Jožom Horvatom u njegovoj rodnoj Kotoribi bila je i njegova vjerna bračna družica Renata.

                                                

SVJETIONIK - knjiga Jože Horvata o dječaku očarano morem, predstavljena je u Kotoribi.
Radnja nove Horvatove knjige odvija se na moru, na Muri i Dravi, a glavni junak je dječak Tonko.
Predstavljane je priredila općina Kotoriba. Joža Horvat je ove godine dobio nagradu "Zrinski", najviše priznanje Međimurske županije za životno djelo.
Godine 1915.,10.ožujka rodio se u Kotoribi JOŽA HORVAT, suvremeni hrvatski književnik, svjetski moreplovac i enfant terrible hrvatske književnosti. Godine 1939. objavljuje roman SEDMI BE, autobiografsko djelo o zagrebačkim srednjoškolcima. Nakon ratnog puta partizanskog borca,1952. doživljava kritiku jer je scenarijem za film CIGULI MIGULI kritizirao tadašnji birokratsko-partijski rezim. Trazi utočište, najprije u lovi i šumi - tako nastaje NI SAN NI JAVA (Crvena lisica) izvarendan antiratni roman MAČAK POD ŠLJEMOM (1962.), a onda - nakon puta svjetskim morima- djela tzv. morske faze : putopis BESA, te romani OPERACIJA STONOGA i WAITAPU. No, to nisu i posljednja djela jer je izašla knjiga MOLITVA PRIJE PLOVIDBE, svakako knjiga znakovita naslova.
Za Horvata kritika ustvrđuje da je pisac "poetike života" : to će reći da se prijelomni događaji odzrcaljuju u njegovim djelima, djela su umjetnički dokument jednog iznimno bogatog života. Jasno, u tom će konteksu svoje mjesto naći i zavičaj, Međimurje i posebice Kotoriba. Zanimljivo je, primjerice, a nadasve znakovito da se Joža i na putu po oceanima, na velikom svjetskom krugu s nostalgijom sjeća svoje Kotoribe. Veliki hrvatski književnik i svjetski putnik nikad nije zaboravio zavičaj, on se kao nit provlači u gotovo svakom njegovom djelu:

"Kotoriba. Moje djetinsvo bilo je selo, dremljive kučice duz vijugava puta, mutna i plava rijeka Mura, pašnjaci, polja i vrbici i iznad svega ptice! Mnoštvo ptica! Zebe, sjenice, češljugari, svračci strnadice, palčići, vuge, pupavci, zlatovrane - i tko će ih sve izbrojiti i nadjenuti im imena (...). još su mi i danas u živom sjećanju te jeseni.Vrtovi puni voća, na polju zlatna strništa, vozovi bundeva, dozreli kukuruzi, suncokret, lan..........