JOŽA HORVAT  U KOTORIBI
 
Pohod rodnom mjestu
Kotoripčan Joža Horvat, književnik i moreplovac, izrazio je želju da povodom svog 89. rođendana (10.III.) u svom rodnom mjestu održi promociju novih izdanja svojih knjiga.
 
Organizator Jožinog boravka u Kotoribi bilo je Zavičajno društvo "Međimurje" Zagreb, a domaćin  Općina Kotoriba.
 
U 11 sati sastao se s učenicima OŠ-e a zatim je posjetio Knjižnicu i čitaonicu Kotoriba, dok je sama promocija bila u 19 sati u dvorani kina "Iskra".(mg)
 
 
Joža s kotoripskim osnovškolcima
Godine 1915.,10.ožujka rodio se u Kotoribi JOŽA HORVAT, suvremeni hrvatski književnik, svjetski moreplovac i enfant terrible hrvatske književnosti. Godine 1939. objavljuje roman SEDMI BE, autobiografsko djelo o zagrebačkim srednjoškolcima. Nakon ratnog puta partizanskog borca,1952. doživljava kritiku jer je scenarijem za film CIGULI MIGULI kritizirao tadašnji birokratsko-partijski rezim. Traži utočište, najprije u lovi i šumi - tako nastaje NI SAN NI JAVA (Crvena lisica) izvarendan antiratni roman MAČAK POD ŠLJEMOM (1962.), a onda - nakon puta svjetskim morima- djela tzv. morske faze : putopis BESA, te romani OPERACIJA STONOGA i WAITAPU. No, to nisu i posljednja djela jer je izašla knjiga MOLITVA PRIJE PLOVIDBE, svakako knjiga znakovita naslova. 
Za Horvata kritika ustvrđuje da je pisac "poetike života" : to će reći da se prijelomni događaji odzrcaljuju u njegovim djelima, djela su umjetnički dokument jednog iznimno bogatog života. Jasno, u tom će konteksu svoje mjesto naći i zavičaj, Međimurje i posebice Kotoriba. Zanimljivo je, primjerice, a nadasve znakovito da se Joža i na putu po oceanima, na velikom svjetskom krugu s nostalgijom sjeća svoje Kotoribe. Veliki hrvatski književnik i svjetski putnik nikad nije zaboravio zavičaj, on se kao nit provlači u gotovo svakom njegovom djelu:
 
"Kotoriba. Moje djetinsvo bilo je selo, dremljive kučice duz vijugava puta, mutna i plava rijeka Mura, pašnjaci, polja i vrbici i iznad svega ptice! Mnoštvo ptica! Zebe, sjenice, češljugari, svračci strnadice, palčići, vuge, pupavci, zlatovrane - i tko će ih sve izbrojiti i nadjenuti im imena (...). još su mi i danas u živom sjećanju te jeseni.Vrtovi puni voća, na polju zlatna strništa, vozovi bundeva, dozreli kukuruzi, suncokret, lan..........
 
audio : govor Jože Horvata svojim Kotoripčanima održanog u dvorani Iskra na promociji knjiga
IZUZETNA KULTURNA SUBOTA U KOTORIBI-PREDSTAVLJENO PET ROMANA KNJIŽEVNIKA JOŽE HORVATA
                                «Od srca Joži !»
 
KOTORIBA-  Pod sloganom iz naslova u subotu je Kotoriba dočekala i ugostila svog sumještanina, književnika, svjetskog putnika i moreplovca Jožu Horvata. Došao je on na staze svoga djetinjstava kako bi zajedno sa svojim sumještanima podijelio radost trenutka- predstavljanja prvih pet romana iz 1.kola naklade «Izabrana djela Jože Horvata». Riječ je o romanima: «Molitva prije plovidbe», «Waitapu», «Operacija Stonoga», «Mačak pod šljemom» i «Sedmi be». O tome su govorili kreatori novih izdanja, Đurđa Mačković, urednica i Stipan Medak, nakladnik, dok je ulomke iz spomenutih djela čitao čakovečki dramski umjetnik Vinko Lisjak.-Uvijek rado dolazim k Muri da ovdje privremeno»usidrim svoje lađe», jer doći na staze svoga djetinjstva izuzetan je događaj i zato mi je ova promocija, od silnih dosadašnjih, najdraža- kazao je, uz mnogo zanimljivoga, Joža Horvat. Rekao je to nažalost pred polupraznom dvoranom mjesnog kina «Iskra», a oni koji su došli srdačno su ga pozdravili i nagradili. Kulturno-zabavni program priredili su mu tamburaši KUD-a «Kotoriba», Nikolina Virgej i Martin Srpak.  Došli su ovdje članovi Zavičajnog društva «Međimurje» Zagreb, glavni organizatori priredbe, u čije ime su govorili pater Tonči Trstenjak, dopredsjednik, i Ladislav Siladi, kulturni animator.-Oduvijek sam bio radostan što postoji Joža Horvat, a posebno sam ponosan što je on moj sumještanin. Čestitam Kotoribi i svim Kotoripčanima što je ovdje iznjedrena svjetska veličina u liku i djelu ovog čovjeka- naglasio je p. Tonči Trstenjak, uputivši mu nekoliko duhovnih poruka na priredbu su došli predstavnici «Društva Horvatov kre Mure» iz mađarskog Pomurja, na čelu s njihovim predsjednikom Ladislavom Gujašem .  U ime Kotoripčana goste je pozdravio Miljenko Fuš, član Općinskog poglavarstva, jer je Općina Kotoriba, uz mjesnu OŠ-u, Knjižnicu i čitaonicu, te lokalni radio «međimurje» bila organizator ovog događaja.  Cjelokupnu priredbu je i ovoga puta vrsno vodila Dijana Šarek, novinarka radija «Međimurje».
 
  Sadržajno bogati dan u rodnom mjestu Joža je iskoristio za susret s učenicima mjesne OŠ-e, kamo uvijek svraća kada dođe u Kotoribu, a ovoga je puta bio i u mjesnoj Knjižnici i čitaonici gdje je nagradio osmero najčitača  za prošlu godinu ,a u akciji koju  je počela provoditi ova ustanova.
 
  Rastanak  od sumještana uz pjesmu i svirku uslijedio je gotovo pred kraj same subote. Rastali su se oni od Jože uz poruku:»Dođite nam opet!»               Tekst:Mladen Grubić Slike:Dobriša Habuš
slike:Joža Horvat s učenicima OŠ Kotoriba
slike: Joža Horvat kao gost u Knjižnici i čitaonici Kotoriba