Blagdan svetog Florijana obilježava se 4. svibnja, ujedno i kao Svjetski dan vatrogasaca, dok je mjesec svibanj mjesec zaštite od požara. Florijanovo su obilježili i u DVD-u Kotoriba.

Najprije su posjetili kotoripsko groblje, zapalili svijeće i prisjetili se svojih preminulih članova. Zatim su predsjednik Matija Hraščanec, dopredsjednik Matija Zadravec, tajnica Ana-Marija Hegediš i blagajnica Josipa Dornik posjetili vatrogasne veterane, Ljudevita Plačka, Ivana Habuša i Stjepana Nađa, starije članove kotoripskih vatrogasaca.

Stjepana Nađa, koji je slabije pokretan, poveli su i u obilazak vatrogasnog doma. U petak, 6. svibnja u 18 sati u župnoj crkvi u Kotoribi održat će se i sveta misa za sve pokojne i žive vatrogasce.

DVD-u Kotoriba čestitamo Svjetski dan vatrogasaca, a želimo im što manje posla.

Tekst: Dario Hrašćanec

Foto: DVD Kotoriba

Vatrogasci DVD-a Kotoriba redovito organiziraju razne vježbe za svoje članove, a tako je bilo i protekle nedjelje, 3. travnja.

Vježba je održana u Kotoribi kod 'starog vrtića' u prostorijama podruma spomenute zgrade. Sudjelovalo je 15 vatrogasnih operativaca.

Cilj vježbe bio je uvježbavanje korištenja dišnih (izolacionih) aparata, a za potrebe vježbe je podrum zadimljen. Kako je to izgledalo, pogledajte na fotografijama.

Tekst: Dario Hrašćanec

Foto: DVD Kotoriba

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kotoriba u subotu, 12. ožujka održalo je 134. redovnu izvještajnu skupštinu, i to u prostorijama Doma kulture u Kotoribi. Nakon otvaranja skupštine, uslijedila su izvješća Upravnog odbora, zapovjednika, blagajnika te Nadzornog odbora.

U ime Upravnog odbora, izvješće o radu za 2021. godinu je podnijela tajnica Ana-Marija Hegediš koja je naglasila da ih pandemija koronavirusa nije spriječila da i dalje nastave marljivo obavljati svoju primarnu djelatnost.

Sudjelovali su u svim manifestacijama Općine Kotoriba, u svibnju obilježili dan svog zaštitnika svetog Florijana, a sudjelovali su i u mimohodu vatrogasnih vozila zajedno s vatrogasnim društvima iz okolnih mjesta. Sredinom godine uključili su se u snimanje dokumentarnog filma u produkciji HRT-a o hrvatskom vatrogastvu, povodom 145. obljetnice osnuta Hrvatske vatrogasne zajednice. Sudjelovali su i na Međunarodnom natjecanju sa zaprežnim špricama u Svetoj Mariji, i to s dvije muške te, po prvi put, jednom ženskom ekipom.

- Kako njegujemo odličnu suradnju sa Dječjim vrtićem Kotoriba, mališane smo u rujnu ugostili u prostorijama našeg Društva, gdje smo ih upoznali sa opremom, ali i voznim parkom. Mališani su se, pod budnim okom interventnih članova, okušali i u rukovanju sa raznim vatrogasnim spravama i opremom, nakon čega oduševljenju nije bilo kraja. No osim toga, povodom dana sv. Nikole, tradicionalno smo darivali sve polaznike Dječjeg vrtića prigodnim poklonima - naglasila je.

Istaknula je i renovaciju prostorija DVD-a. Renoviran je sanitarni čvor, a izgrađena je i nova funkcionalna kupaonica, dok su ostale prostorije 'osvježene'.

- U prošloj su se godini našem radu priključila još četiri nova člana, pa tako danas brojimo 79 aktivnih članova, od kojih je njih čak 22 osposobljeno i spremno u svakome trenutku za bilo kakvu vrstu intervencije. Stoga možemo reći kako je naša Općina u sigurnim rukama, a sve vatrogasce DVD-a Kotoriba molimo da nastave sa svojim aktivnim radom te da i dalje nesebično pomažu svim mještanima na području Općine - zaključila je Ana-Marija Hegediš.

Zapovjednik Miljenko Vidović podnio je svoje izvješće u kojem je istaknuto da je DVD Kotoriba u protekloj godini imao ukupno 12 intervencija, od toga jednu tehničku, osam intervencija aktivnog gašenja požara te tri intervencije više složenog gašenja. Na svim intervencijama sudjelovalo je ukupno 15 vatrogasnih operativaca DVD-a.- Tokom siječnja i veljače, trojica članova, Boris Hegediš, Matija Hraščanec i Miljenko Vidović, odazvali su se pozivu na izvanrednu dislokaciju, zbog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, točnije u grad Sisak i Općinu Majur. Članovi DVD-a Kotoriba tokom godine su nekoliko puta izvršili pregled hidrantske mreže u Kotoribi te su pritom otklonjeni i sanirani sitni nedostaci.

Protekle godine nabavljen je komplet aku-alata marke Makita, a Općina Kotoriba je sredstvima civilne zaštite nabavila komplet aku-alata marke Bosch i motornu pilu marke Stihl, što je dodijeljeno na korištenje DVD-u Kotoriba. Sudjelovali smo na četiri javne vježbe, dvije u tvrtki Muraplast te na dvije vježbe u Donjoj Dubravi - iznio je u svom izvješću zapovjednik Miljenko Vidović.

Govoreći o planu i programu rada za ovu godinu, istaknuo je stručno osposobljavanje i usavršavanje članova DVD-a za sve vrste intervencija, sudjelovanje na predstojećim vatrogasnim natjecanjima na nivou VZMŽ i drugim vatrogasnim zajednicama. Tradicionalno će obilježiti dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a u planu je i nabava opreme, osobne zaštitne opreme, potopne pumpe i drugo. Uz uključivanje u društveno-kulturni život Kotoribe, želja im je i sanirati krovište vatrogasnog doma. Sličan plan iznio je i za 2023. godinu, a tu se posebno ističe cilj nabave vatrogasne motorne pumpe marke Ziegler i Rosenbauer.

Nakon toga, podijeljene su spomenice za dugogodišnji rad u vatrogastvu. Za 10 godina rada spomenice su primili Tamara Friščić, Silvija Kranjec, Tamara Bašnec i Petra Vincetić. Za 20 godina rada nagrađeni su Aleksandar Fuš, Marija Fuš te Alen Matotek, dok je za 40 godina rada spomenicu primio Antun Ujlaki. Spomenice im je podijelio Andreas Lisjak, član radnog predsjedništva Vatrogasne zajednice Međimurske županije koji je u ime spomenute institucije DVD-u Kotoriba uputio podršku u radu.

Osim vatrogasnih spomenica, Tihomiru Karlociju i Tomici Pintariću uručene su diplome za položen ispit za zvanje Vatrogasac.

Na kraju skupštine, okupljene je pozdravio načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić i zahvalio kotoripskim vatrogascima na odličnoj suradnji i činjenici što su uvijek spremni pomoći. Poželio im je puno sreće u daljnjem radu i što manje intervencija, a poručio i kako će im Općina Kotoriba pomoći u okviru svojih mogućnosti te još jednom potvrdio riječi tajnice Ana-Marije Hegediš da je Kotoriba s takvim vatrogascima definitivno u sigurnim rukama.

Tekst: Dario Hrašćanec
Foto: DVD Kotoriba/Marijan Kovač

Stranica 1 od 12

Kontakt

Općina Kotoriba

Adresa: Ulica kralja Tomislava 100, 40329 Kotoriba
OIB: 59532160535
tel: 040 682 265

e-mail: opcina@kotoriba.hr 

facebook    youtube

 

Popis skupova podataka s metapodacima (Asset lista) Općine Kotoriba

Kalendar događanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2021 Općina Kotoriba. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Tražilica